AllanHalme.net

Ohjelmistoyrittäjä – Software Developer and Architect – Deux Oy  Varpu Works Oy Books, photography, cello, mandolin, irish bouzouki, piano, guitar. Minusta 🇫🇮 About me 🇦🇺

Facebook Twitter Instagram LinkedIn LibraryThing AllanHalme.net

Esittelyni puoluevaltuuskunnan jäsenhakemusta varten

Espoon Vihreiden eilisessä kokouksessa päätin myös hakea puoluevaltuuskuntaan ja tulinkin valituksi järjestyksessä neljänneksi. Kun Espoon Vihreillä on mahdollisuus esittää 2 jäsentä sekä 2 varajäsentä, minulla on varsin hyvä mahdollisuus saada varajäsenyys vahvistettua kesäkuun puoluekokouksessa. Kiitos jälleen tästäkin luottamuksesta eiliselle kokousväelle.

Aiheeseen liittyen lähetin eilen oheisen esittelyn Uudenmaan Vihreiden sähköpostilistalle ja siitä tuli sen verran pitkä ja ajatuksiani valaiseva kirjoitus, että julkaisen sen tässäkin.


Hain tänään Espoon Vihreiden kokouksessa puoluevaltuuskuntaan ja tulin siellä valituksi järjestyksessä neljänneksi, josta kiitokset kokoukselle. Päätin hakemisesta vasta kokouksen aikana, joten en ollut laittanut ennalta tänne hakemustani ja esittelyäni.

Päätin viime vuoden kesänä ryhtyä aktiiviseksi politiikassa, koska olin jo vuosia seurannut (ja seuraan vieläkin) hämmästellen ihmiskunnan toimettomuutta ilmastonmuutoksen edessä. Asun aivan meren rannalla ja olen itselleni ja pojilleni lakonisesti kertoillut, kuinka meren pinta tästä nousee ja pitää tehdä merivallia ja vanhana miehenä snorklaillen sukeltelen katsomaan nykyistä kotiamme meren pohjalla.

Päätin, että en voi enää jäädä passiiviseksi. Kun päätin ryhtyä toimeen, olivat Espoon Vihreät ja kunnallisvaalit oikea paikka aloittaa. Ja tietenkin espoolaisena ja isänä ja yrittäjänä haluan myös edistää Espoon paikallisia asioita ja olenkin nyt aktiivisesti mukana paikallisesti. Vihreät ovat yleispuolue ja suomalaisten kaikista asioista on pidettävä huoli.

Nyt kun tuli tilaisuus hakeutua puoluevaltuuskuntaan, tartuin siihen, koska siellä toivon voivani osaltani myötävaikuttaa Suomen valtakunnan tasolla päästöpolitiikkaan. Perimmäinen tavoite on päästöjen voimakas ja nopea laskeminen tasan nollaan. Turhia luuloja minulla ei ole – olen vain yksi ihminen ja Vihreät ovat vain yksi puolue, mutta Vihreät ovat juuri oikea puolue nyt ja tulevina vuosina, ja valtuuskunnassa toivon voivani osallistua ja auttaa ja vaikuttaa Suomen päästöjen lakkauttamiseen.

Olen 41-vuotias paljasjalkainen espoolainen ohjelmistoyrittäjä sekä aviomies ja kahden 11- ja 15-vuotiaan pojan isä. Olen myös Australian kansalainen ja äidinkieleni ovat englanti ja suomi. Asuin lapsuuteni Pakistanissa, Syyriassa ja Israelissa isän ollessa YK:ssa töissä. Lukion jälkeen olen asunut Suomessa ja olen valmistunut Helsingin yliopistosta tietojenkäsittelytieteen maisteriksi. Kaksi vuotta vietin perheeni kanssa Kanadassa ja johdin siellä Nokian Vancouverin toimistoa. Olen ollut ohjelmistoinsinööri, konsultti ja johtaja Nokialla ja Accenturella sekä perustanut useita omia yrityksiä, joista viimeisin on nyt elättänyt minua ja perhettäni kohta neljä vuotta.

Olen Espoonlahden Vihreiden hallituksen jäsen ja tänään Espoon Vihreät juuri vahvisti minut Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunnan varhaiskasvatusjaoston jäseneksi sekä kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaoston varajäseneksi. (Kiitos.)

Tässä keskeiset tavoitteet, joista olen innostunut ja huolestunut, ja joita haluan ja aion olla edistämässä yleisesti, mutta erityisesti myös mm. puoluevaltuuskunnassa:

Päästöttömyys. Ei näytä siltä, että enää voidaan pitää ilmaston lämpenemistä (per vuosi 2100) alle 2 astetta tai varmaankaan edes alle 4 astetta, joten lastemme ja lastenlastemme maailma tulee olemaan radikaalisti toisenlainen, kuin tämä meidän nykyinen. Puhumattakaan siitä, mitä se on sitten vuosina 2150 ja 2200 (jolloin metro vieläkin kulkee!). Joka tapauksessa, ja sitäkin suuremmalla syyllä, meidän kaikkien ihmisten, myös suomalaisten, on päästävä todella nopeasti päästöttömään elämään. Eikä jäädä odottamaan sitä, että “joku muu” maailmalla toimisi ensin. Meillä on kaikilla tämä vastuu, nyt. Puhtaasti tuotettu sähkö on tähän keskeinen ratkaisu – ennen kaikkea aurinko, tuuli, vesi, ydinvoima. (Ydinvoimasta sen verran, että en ole periaatteessa sitä vastaan, mutta näen että hankkeet ovat liian isoja ja riskialttiita, ja aurinko ja tuuli tulevat riittävällä vauhdilla tilalle. Suomen teollisuuden vaatimat valtavat sähkömäärät voivat tulla nykyisistä ydinvoimalaitoksista, kun ihmisten ja liike-elämän arkiliikenne ja elämä hyödyntää aurinkoa, tuulta, sekä niihin liitettynä merkittävän kapasiteetin koti- ja teollisuusakkuja pimeille ja tuulettomille ajoille.)

Sähköinen liikenne. Edellinen kohta johtaa suoraan siihen, että kaikki maaliikenne on saatava sähköiseksi mahdollisimman pian. Tätä pitää edistää voimakkaasti ja monipuolisin keinoin. Sähköautot, sähköbussit, sähkörekat. Katsokaa, mitä Elon Musk ja Tesla ovat saaneet aikaiseksi. Ja juuri tänään esimerkiksi Volvo ilmoitti, että lopettaa dieselin kehittämisen ja keskittää tuotekehityksensä täyssähköautoihin sekä uuden polven edistyneisiin hybrideihin (bensamoottori & 48 voltin sähköjärjestelmät). (Volkswagenin päästöhuijauksen paljastuminen on johtanut samanlaiseen kehitykseen VAG-konsernissa. Maailman muutkin autonvalmistajat ovat lopettamassa diesel-moottoreiden kehityksen sekä ajamassa alas bensamoottoreiden kehittämistä, ja vaihtamassa täysssähköön. Vety ei ole ratkaisu ja hybridit ovat siirtymävaiheen väliaikaisratkaisu.)

Tietotekniikka. Ohjelmistotekniikka ja tietokoneet muuttavat kaiken, toimiala kerrallaan. Tässä on oma osaamiseni vahvimmillaan ja yleisesti ottaen kaiken inhimillisen toiminnan tehostaminen ja mielekkäämmäksi kehittäminen käy merkittävässä määrin sitä kautta, että tulee uudenlaisia tietoteknisiä ratkaisuja avuksi. Ylenpalttinen “digitalisointi” ilman konkreettisia välineitä ja tavoitteita on ihan älytöntä, mutta kaikkihan sen joka päivä kokevat elämässään, miten älypuhelimella hoituu kätevästi aina vaan yhä useampi asia. Uskon, että merkittäviä julkishallinnon (ja mm. sote-asioiden) tehostamista sekä palvelutason parantamista voidaan saada aikaiseksi tietotekniikan yhä paremmalla hyödyntämisellä. Ei Apotin kaltaisia superjättihankkeita, vaan ketterästi yhteen toimivia, ajan tasalla pysyviä ratkaisuja voidaan nivoa yhteen ihmisten elämässä. Tietotekniikka ei myöskään kohtele kaikkia ihmisiä tasapuolisesti ja on pidettävä huoli siitä, että kaikki suomalaiset pysyvät kyydissä.

Tulipa varsinainen palopuhe. Mutta näin ajattelen ja näiden asioiden eteen haluan ja aion toimia.

Kiitos.